Ini Respi turun temurun dari orang lama....dari atok dan nenek.. asli punya. Kalau buat pasti buah hati suka. (Suami, anak-anak dan kekawan).
RONA RENDANG TOK
Bahan Utama :-
3 Kilo daging (Bahagian Atas) potong sederhana besar.
9 biji santan kelapa (Ambil pati nya).
3 biji kerisik (Kelapa jangan terlalu tua).
¾ kilo bawang merah ] mayang, goring jangan sampai garing.
¼ kilo bawang putih ] mayang, goreng jangan sampai garing.
Cili kering RM2 ~ RM3 - goreng gareng kisar halus.
Serai 15 ~ 20 batang serai ]
Lengkuas 3” ~ 4 “ ] } kisar.
1 ½ “ halia ]
1 ½ ~ 2 ketul gula kabung atau gula melaka (sederhana).
(Sedikit kicap pekat – kalau suka).
Garam secukup rasa.
Bahan-bahan rempah untuk perap daging :-
2 sudu besar ketumbar ]
2 sudu besar jintan kasar ]
1 sudu besar jintan halus ]
3 batang kulit kayu manis ] } goreng tanpa minyak dan kisar halus kering.
3 kuntum bunga lawang ]
3 biji buah pelaga ]
3 kuntum bunga cengkeh ]
Bahan untuk di tumis:-
15 biji bawang merah ]
8 ulas bawang putih ] } mayang.
1” halia ]
2 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
½ cawan minyak masak
Cara membuatnya :-
Bersih kan daging.
Semua bahan yang telah di kisar dan di goreng + kerisik gaulkan rata bersama daging perapkan selama 4 jam.
Panaskan minyak dan tumis bahan penumis sehingga naik bau, masukkan daging yang telah diperap tadi…gaul dengan bahan yang sedang ditumis sehingga rata…gaul kan beberapa minit dan akhir sekali masukkan santan.
(Jangan lupa rasa-rasa garam dan gulanya).
Sentiasa dikacau sehingga daging masak dan lembut.
Girl, 13, charged after school stabbings
22 minutes ago
0 comments:
Post a Comment