CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Mula Dengan Nama Allah...

SALAM....

JOM SANTAI....TENANGKAN MINDA..

JOM SANTAI....TENANGKAN MINDA..

SPA MINDA

Dengan rasa syukur dan sesuai dengan nama yang indah dan menenangkan datang ilham untuk menubuhkan 'Spa Minda' blog sebagai tempat santai minda bagi pembaca dan sahabat handai diluar sana boleh bertukar tukar pendapat dan buah fikiran yang boleh dimanafaatkan bersama. Semestinya Allah suka kepada keindahan dan kedamaian. Marilah kita mengindahkan 'Spa Minda' ini dengan tajuk tajuk seperti dibawah. Bak kata pepatah irama dan lagu tidak boleh dipisahkan, samalah juga keindahan dan kedamaian.

1. Ayat ayat indah dari Al Quraan dan Hadis dan kata nasihat sebagai santapan rohani.

2. Warna indah alam semulajadi, aroma dan irama alam yang boleh menenangkan jiwa dan perasaan.

3. Indah nya warna permata pada tubuh melambangkan kesihatan dan keceriaan.

4. Keunikan alat solek untuk mengindahkan wajah.

5. Corak yang menawan memukau pandangan untuk pakaian dan fesyen.

6. Indahnya bahasa ibunda dan bahasa puitis, pantun, seloka,sajak dan nyayian (tidak berunsurkan seksual).

7. Aroma aroma yang menyelerakan didapur bonda, respi orang lama dan baru.

8. Membentuk tubuh yang menawan dan minda yang cerdas dengan senaman dan bersukan.

Dengan terilhamnya tajuk tajuk diatas saya mengalu-ngalukan bakat yang terpendam yang selama ini hanya berlegar di minda sahaja.

Jadikan Blog 'Spa minda' sebagai jambatan ilmu yang boleh kita manafaatkan bersama sampai bila-bila. InsyaAllah ........Sekian, salam perkenalan dan bersantai minda.......

Tuesday, December 29, 2009

JIWA KACAU

Ha...ha...ha.... pagi aku agak ting tong sikit.... Terjerit Amal tengok aku keluar rumah pergi kerja dengan tak pakai tudung hanya pakai anak nya je...adoi...kenapa aku begitu pagi ni...agaknya terlalu banyak fikir yang negetif... sampai dekat opis aku baru perasan lupa bawa 'Kad Kerja'... MasyaAllah kenapa aku pagi ni...??? Ya Allah permudahkan lah urusan ku.

Kalau cerita dengan Master-Master Reiki aku...mereka mesti ketawakan aku...sah lah mereka mengatakan aku kurang buat meditasi. Tiada ketenangan jiwa. Aku manusia biasa tidak lari dengan keadaan yang begini... setenang-tengan air di kali...sesekali berkocak juga kalau batu di lontar kedalamnya, begitu juga dengan perasaan dan hati ku. Sikap manusia di sebelah kanan bahu ku membuatkan hati aku betul betul hancur, perlukah aku berbicara di sini? adakah ini tempat aku meluahkan perasaan ku... sampai bila aku harus di zalimi.. tidakkah engkau takut pada pencipta Mu. Pernahkah engkau terfikir apa yang ada pada mu sekarang adalah amanah Nya. Adilkah engkau pada mereka. Kalau sudah tidak berlaku adil dan sentiasa menzalimi pulang kan kepada haknya, agar tidak di bebani dosa. Terjawabkah engkau di mahkamah tuhan nanti, sedangkan mahkamah manusia pun kau jadi pengecut.

Mujurlah aku ada anak-anak yang sangat menghormati dan mengambil berat tentang diri ku....mereka sangat manja dengan ku, membuatkan aku terhibur dan ceria, kalau di lihat dari mata kasarnya aku seorang yang periang dan penyayang dan sentiasa bertenang, cuma dalam hati, Allah saja yang tahu. Sesekali bila dah terlalu terganggu... bagai pagi ini jadinya.

Kadang-kadang dalam kemelut hidup ku, ada juga kekawan yang mempunyai masalah rumahtangga yang lagi hebat ujiannya... sehingga terpaksa membawa diri, mereduhkan keadaan. Yang kelakarnya bila aku tanya tiada jawapan pasti konon nak menyembunyikan... Kenapa begitu, sekarang diri aku tercabar untuk aku menggunakan ilmu yang aku pelajari....untuk mengetahui sebab nya, ketenangan perlu dari segi fizikal, mental, emosi dan spritualku...tunggu selepas aku buat solat sunat dhuha dahulu...aku berhenti seketika...

0 comments: