CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Mula Dengan Nama Allah...

SALAM....

JOM SANTAI....TENANGKAN MINDA..

JOM SANTAI....TENANGKAN MINDA..

SPA MINDA

Dengan rasa syukur dan sesuai dengan nama yang indah dan menenangkan datang ilham untuk menubuhkan 'Spa Minda' blog sebagai tempat santai minda bagi pembaca dan sahabat handai diluar sana boleh bertukar tukar pendapat dan buah fikiran yang boleh dimanafaatkan bersama. Semestinya Allah suka kepada keindahan dan kedamaian. Marilah kita mengindahkan 'Spa Minda' ini dengan tajuk tajuk seperti dibawah. Bak kata pepatah irama dan lagu tidak boleh dipisahkan, samalah juga keindahan dan kedamaian.

1. Ayat ayat indah dari Al Quraan dan Hadis dan kata nasihat sebagai santapan rohani.

2. Warna indah alam semulajadi, aroma dan irama alam yang boleh menenangkan jiwa dan perasaan.

3. Indah nya warna permata pada tubuh melambangkan kesihatan dan keceriaan.

4. Keunikan alat solek untuk mengindahkan wajah.

5. Corak yang menawan memukau pandangan untuk pakaian dan fesyen.

6. Indahnya bahasa ibunda dan bahasa puitis, pantun, seloka,sajak dan nyayian (tidak berunsurkan seksual).

7. Aroma aroma yang menyelerakan didapur bonda, respi orang lama dan baru.

8. Membentuk tubuh yang menawan dan minda yang cerdas dengan senaman dan bersukan.

Dengan terilhamnya tajuk tajuk diatas saya mengalu-ngalukan bakat yang terpendam yang selama ini hanya berlegar di minda sahaja.

Jadikan Blog 'Spa minda' sebagai jambatan ilmu yang boleh kita manafaatkan bersama sampai bila-bila. InsyaAllah ........Sekian, salam perkenalan dan bersantai minda.......

Monday, December 28, 2009

SILATURRAHIM


Allah telah berfirman, “Barang siapa memutus tali silaturrahim, maka akan Aku putus rezekinya”.

Memandangkan firman Allah di atas, menyambung silaturrahim tak kira dimana jua secara tidak langsung membuka pintu rezeki kepada kita.

Suka aku nak berkongsi cerita dengan yang suka mengintai Spa Minda ini... pagi-pagi lagi anak sulung aku merungut rungut "camana nak pergi tak tahu jalan...siapa yang boleh ambil Amal, Amal nak jumpa kekawan yang dah lama tak jumpa...ala.." aku perhatikan saja gelagat Amal, lalu aku bertanya kenapa Mal? Amal dengan pantas menjawab.. "Amal nak pergi sertai melawat Rumah Anak Yatim ma tapi Amal tak pandai nak pergi sendiri... aku bertanya di mana tempatnya? Dia menjawab kat Ceras ma...boleh kita pergi sama tak ma... hati aku terusik walaupun banyak perkara dekat rumah yang perlu aku selesaikan...maklum orang gaji aku mohon berhenti.. maklum sudah lapan tahun bersama aku dan keluarga, pembantu yang bagus..aku redho. Dia pun ada masa depan dia juga.

Dengan rela aku angguk, sedangkan dalam fikiran aku tak tahu jalan, kami siap-siap dan aku terus membawa kereta bersama nya, doa aku, kalau aku buat kerja baik tuhan akan permudahkan. Dalam perjalanan aku teringat saudara aku yang duduk dekat ceras, aku call dan minta tolong tunjukkan dengan alamat yang Amal bagi tahu. Aku bersyukur dia menunjukkan jalan dan menyertai sama rombongan kami, syukur secara tidak langsung dia adalah penyambung silaturrahim, tambahan orang yang di muliakan itu anak-anak yatim..bertuahlah pada yang meredhokannya. Lapangkan lah rezeki dia dan keluarganya. Terima kasih 'D' tolong menyampaikan hajat anak aku. Jasa mu ku kenang.


"Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu sekutukan Dia dengan sesuatu apa jua dan hendaklah kamu berbuat baik kepada kedua ibu bapa dan kaum kerabat dan anak-anak yatim dan orang-orang miskin dan jiran tetangga yang dekat dan jiran tetangga yang jauh dan rakan sejawat dan orang musafir yang terlantar dan juga hamba yang kamu miliki. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang sombong takbur dan membangga-banggakan diri" .

Al-Quran > Surah An-Nisaa'> Ayat 36.

0 comments: