CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Mula Dengan Nama Allah...

SALAM....

JOM SANTAI....TENANGKAN MINDA..

JOM SANTAI....TENANGKAN MINDA..

SPA MINDA

Dengan rasa syukur dan sesuai dengan nama yang indah dan menenangkan datang ilham untuk menubuhkan 'Spa Minda' blog sebagai tempat santai minda bagi pembaca dan sahabat handai diluar sana boleh bertukar tukar pendapat dan buah fikiran yang boleh dimanafaatkan bersama. Semestinya Allah suka kepada keindahan dan kedamaian. Marilah kita mengindahkan 'Spa Minda' ini dengan tajuk tajuk seperti dibawah. Bak kata pepatah irama dan lagu tidak boleh dipisahkan, samalah juga keindahan dan kedamaian.

1. Ayat ayat indah dari Al Quraan dan Hadis dan kata nasihat sebagai santapan rohani.

2. Warna indah alam semulajadi, aroma dan irama alam yang boleh menenangkan jiwa dan perasaan.

3. Indah nya warna permata pada tubuh melambangkan kesihatan dan keceriaan.

4. Keunikan alat solek untuk mengindahkan wajah.

5. Corak yang menawan memukau pandangan untuk pakaian dan fesyen.

6. Indahnya bahasa ibunda dan bahasa puitis, pantun, seloka,sajak dan nyayian (tidak berunsurkan seksual).

7. Aroma aroma yang menyelerakan didapur bonda, respi orang lama dan baru.

8. Membentuk tubuh yang menawan dan minda yang cerdas dengan senaman dan bersukan.

Dengan terilhamnya tajuk tajuk diatas saya mengalu-ngalukan bakat yang terpendam yang selama ini hanya berlegar di minda sahaja.

Jadikan Blog 'Spa minda' sebagai jambatan ilmu yang boleh kita manafaatkan bersama sampai bila-bila. InsyaAllah ........Sekian, salam perkenalan dan bersantai minda.......

Tuesday, March 23, 2010

BENARKAH KITA BENAR-BENAR BERIMAN

Berkaitan dengan iman... secara idak langsung kita teringat dengan Rukun Iman yang ada enam tu... Iman ni adalah percaya, tetapi kalau kita amat-amati kepada rukun iman ini satu persatu... ada lah perkara yang kita tidak nampak, atau sudah tiada dizaman kita..disini iman kita teruji dan ada persoalan benarkan ianya ujud. Contoh percaya kepada Allah, Malaikat.. sehingga lah rukun yang ke enam percaya kepada kada' dan kadar tuhan.

Percaya kepada kada' dan kadar tuhan ini kadang-kadang orang jadi tidak beriman... dia seolah-olah tidak redha di atas apa ketentuan Allah. Baru sahaja di uji Allah, dah mengeluh..dan ada yang mengatakan tidak redha... MasyAllah...siapa lah kita untuk menidakkanya. Pernahkah kita terfikir apa kah hikmahnya. Kita yang sentiasa berbuat dosa dan kadang terlupa untuk meminta ampun... oleh kerana Allah dengan sifat pengasih dan penyayangnya,...memberi sedikit ujian untuk..mengurangkan dosa-dosa yang kita laku kan...masihkah kita tidak percaya...sekali lagi iman di uji..adakah kita redha dan sabar.

0 comments: