CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Mula Dengan Nama Allah...

SALAM....

JOM SANTAI....TENANGKAN MINDA..

JOM SANTAI....TENANGKAN MINDA..

SPA MINDA

Dengan rasa syukur dan sesuai dengan nama yang indah dan menenangkan datang ilham untuk menubuhkan 'Spa Minda' blog sebagai tempat santai minda bagi pembaca dan sahabat handai diluar sana boleh bertukar tukar pendapat dan buah fikiran yang boleh dimanafaatkan bersama. Semestinya Allah suka kepada keindahan dan kedamaian. Marilah kita mengindahkan 'Spa Minda' ini dengan tajuk tajuk seperti dibawah. Bak kata pepatah irama dan lagu tidak boleh dipisahkan, samalah juga keindahan dan kedamaian.

1. Ayat ayat indah dari Al Quraan dan Hadis dan kata nasihat sebagai santapan rohani.

2. Warna indah alam semulajadi, aroma dan irama alam yang boleh menenangkan jiwa dan perasaan.

3. Indah nya warna permata pada tubuh melambangkan kesihatan dan keceriaan.

4. Keunikan alat solek untuk mengindahkan wajah.

5. Corak yang menawan memukau pandangan untuk pakaian dan fesyen.

6. Indahnya bahasa ibunda dan bahasa puitis, pantun, seloka,sajak dan nyayian (tidak berunsurkan seksual).

7. Aroma aroma yang menyelerakan didapur bonda, respi orang lama dan baru.

8. Membentuk tubuh yang menawan dan minda yang cerdas dengan senaman dan bersukan.

Dengan terilhamnya tajuk tajuk diatas saya mengalu-ngalukan bakat yang terpendam yang selama ini hanya berlegar di minda sahaja.

Jadikan Blog 'Spa minda' sebagai jambatan ilmu yang boleh kita manafaatkan bersama sampai bila-bila. InsyaAllah ........Sekian, salam perkenalan dan bersantai minda.......

Wednesday, August 26, 2009

CERAMAH AGAMA 26/08/09

Tengahari tadi aku pergi dengar ceramah agama dengan Milla dan kekawan aku yang lain dengan menaiki bas yang di sediakan oleh pihak syarikat. Di sampaikan oleh Ustaz Nik Zawawi b Selleh, bekas pensyarah UM.

Tajuk ceramah ialah 'Rezeki yang di berkati Allah.'

Di antara lain yang dapat aku catit dekat PDA aku.
Mengenai nikmat yang di berikan oleh Allah tidak dapat di hitung banyaknya, usahkan nak di hitung, seminggu atau sebulan atau setahun, malah sehari semalam pun tidak dapat kita hitung, banyak sangat nikmat yang di kurnia kan Nya, contoh nikmat penglihatan... apa kata kalau kita bangun pagi... tiba kita tidak dapat melihat seperti biasa, pada ketika ini barulah kita sadar untuk menilai nikmat penglihatan ini.. nikmat adalah sebahagian dari rezeki yang di berikan oleh tuhan.

Rezeki yang di kurniakan oleh tuhan bukan duit dan harta kekayaan semata-mata dan semua ini bukanlah hak kita... walau pun gaji yang kita dapat dari pekerjaan kita pun, ia bukan hak mutlak kita. Semua itu adalah hak Allah. Harta pula hendaklah yang halal dan ke arah mana dan pada siapa harus kita agihkannya.

Ada kah kerana kita sibuk dengan jawatan dan keluarga atau lebih mengutamakan isteri bagi yang sudah berkahwin kita lupa tanggung jawab dan hak kita kepada ibu bapa kita?. Harus seimbang kalau kita ingin bahagia dunia dan akhirat.

Dunia ini manis dan mempersona, ini lah yang membimbang kan Rasulullah S.A.W yang pernah di sabdakan pada para sahabat, takut umat islam ini lalai dan leka. Rasulullah juga tidak takut pada umatnya miskin, tetapi lebih takut pada yang kaya raya sampai lupa diri dan pada Allah.

Wallahualam.

0 comments: